Δευτέρα 11/11/2019: Διάλεξη για το σύστημα υγείας της Βραζιλίας και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στα Συστήματα Υγείας», των ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία - Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή Πολιτική Υγείας Aquilas Mendes και του δρ. Πολιτικής Υγείας Jonathan Filippon, με θέμα το σύστημα υγεία της Βραζιλίας και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση Μπολσονάρο.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά (χωρίς μετάφραση) και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Θα δοθεί σε δύο μέρη:

Μέρος (17.15-18.45) 

Εισαγωγή στο σύστημα υγεία της Βραζιλίας

Εισηγητής: Καθηγητής Aquilas Mendes

Η διάλεξη επιδιώκει να αναλύσει τις τάσεις μέσα στο καθολικό σύστημα δημόσιας υγείας. Η διάλεξη επιδιώκει να αναλύσει τις τάσεις μέσα στο καθολικό σύστημα δημόσιας υγείας της  Βραζιλίας, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δομικής κρίσης του καπιταλισμού, αρθρώνοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κράτους. Η εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η ανάδυση της κερδοσκοπικής καπιταλιστικής κυριαρχίας συσχετίστηκε με την αύξηση της ανεργίας, την κοινωνική ανασφάλεια και την ιδιοποίηση δημόσιας χρηματοδότησης από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η διάλεξη συζητά την επίδραση αυτής της κρίσης στο καθολικό δικαίωμα στην υγεία στη Βραζιλία, ιδίως από τη δεκαετία του 1990, επιβεβαιώνοντας τις αβεβαιότητες του Βραζιλιάνικου Εθνικού Συστήματος Υγείας (SUS) ως προς τη χρηματοδότησή του και την αυξανόμενη κινητικότητα του κεφαλαίου γύρω από τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης και της ασφάλισης υγείας. Στις καταληκτικές παρατηρήσεις της διάλεξης παρουσιάζονται προτάσεις αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης αστάθειας και υποχρηματοδότησης του Βραζιλιάνικου συστήματος υγείας.

Μέρος(19.00 - 20.00) 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας της Βραζιλίας επί κυβέρνησης Μπολσονάρο

Συζητούν: Καθηγητής Aquilas Mendes, Δρ. Jonathan Filippon

Η συζήτηση θα καλύψει τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις του Βραζιλιάνικου συστήματος υγείας που υλοποιεί η κυβέρνηση Μπολσονάρο.

Διαφάνειες 3ης διάλεξης - pdf

Λίστα μελέτης

 

Βιογραφικά ομιλητών

Ο δρ. Jonathan Filippon είναι νοσηλευτής, απόφοιτος πανεπιστημιακού ιδρύματος, και διδάκτωρ Δημόσιας Υγείας. Είναι λέκτορας στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή Barts and The London του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (QMUL). Ο Jonathan διδάσκει και ερευνά Συστήματα Υγείας και Δημόσια Υγεία. Μαζί με τον Aquilas Mendes και τον Ηλία Κονδύλη συντονίζουν την ομάδα εργασίας για την Υγεία και τη Φροντίδα Υγείας της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Προαγωγή της Πολιτικής Οικονομίας (International Initiative for Promoting Political Economy, IIPPE) και την ερευνητική ομάδα Διεθνούς Υγείας και Πολιτικής Οικονομίας της Υγείας (International Health and Political Economy of Health, IHPEH) του Πανεπιστημίου Queen Mary.

Ο Καθηγητής Aquilas Mendes είναι διδάκτωρ Οικονομικών και μεταδιδάκτορας Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του USP, όπου διδάσκει Πολιτική Οικονομία της Υγείας. Είναι επίσης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Οικονομίας στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο (PUCSP). Συντονίζει την ερευνητική ομάδα Υγεία, Κράτος και Σύγχρονος Καπιταλισμός της Σχολής Δημόσιας Υγείας του USP. Στο διάστημα 2007-2010 διατέλεσε πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ένωσης Οικονομικών της Υγείας (Abres).

Επικοινωνία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, ΠΜΣΙ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας»

54124 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και θα σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες

Search