Οδηγός Σπουδών

Τμήμα Ιατρικής 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

«Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας»

 Οδηγός Σπουδών του ΠΜΣ

του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτου(με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων ECTS του ΠΜΣ και τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του ΠΜΣ)

 

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, 54124 Θεσσαλονίκη

www.med.auth.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

T2310-999900

F2310-999293

https://www.facebook.com/MedicalSchoolAUTH/

https://twitter.com/AuthMedicine

https://www.linkedin.com/in/τμήμα-ιατρικής-απθ-160336107/

 Το Τμήμα Ιατρικής είναι ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδρύθηκε ως Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1942 με το ΦΕΚ αρ. 28 - 18/2/1942 τ.Α', κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Τα αίτια της καθυστέρησης της ίδρυσής της κατά 17 χρόνια, σε σχέση με την αρχική ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αναζητηθούν, εκτός των άλλων, και στις αντιστάσεις που προέβαλε, για συντεχνιακούς λόγους, το τότε ιατρικό κατεστημένο της πόλης. Ο αριθμός των φοιτητών της κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας της (1942-43) ανήλθε σε 385, από τους οποίους 274 ήταν άντρες. Μερικά από τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετώπισε η σχολή ήταν η αδυναμία προσέλευσης εκλεγέντων καθηγητών από την Αθήνα, η παύση και η επανάκριση των καθηγητών μετά την απελευθέρωση και οι ελλείψεις σε υποδομές. Οι πρώτοι καθηγητές των τακτικών εδρών της σχολής ήταν οι: Ν. Μιχαλακέας, Α. Κοτσαύτης, Σ. Σαμαράς, Ν. Κλεισιούνης, Κ. Ηλιάκης, Γ. Πάγκαλος, Γ. Χατζηβασιλείου, Γ. Δεληγιάννης, Κ. Αλεξανδρίδης, Μ. Πετζετάκης, Π. Φωτεινός και Σ. Βέρας.

Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 του Ν. 1268/1982 και το άρθρο 6 παρ. 11 του Ν. 1351/1983. Με το Π.Δ. 247/2004 (ΦΕΚ 235/30.11.2004 τ.Α') η Σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και το Τμήμα Ιατρικής που υπαγόταν σ' αυτήν επανήλθε στο πρότερο καθεστώς της Ιατρικής Σχολής. Ως ημερομηνία μετονομασίας του Τμήματος Ιατρικής σε Ιατρική Σχολή ορίστηκε η 11η Ιουλίου 2005 (συν. Συγκλήτου 2770/29.6.2005 & 1205/27.7.2005 Πρυτ. Συμβουλίου του Α.Π.Θ.). Με το ΠΔ 98/2013 (ΦΕΚ 134/5.6.2013 τ.Α') η Ιατρική Σχολή μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Σκοπός του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. είναι η εκπαίδευση των φοιτητών της και η παραγωγή υψηλού επιπέδου ιατρικού επιστημονικού δυναμικού για τη χώρα. Επίσης, στόχο αποτελεί η παραγωγή αξιόλογου ερευνητικού έργου, τόσο αυτοδύναμου, όσο και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Γίνεται προσπάθεια, η επαφή με την ερευνητική διαδικασία να αρχίζει ήδη από το διάστημα της προπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών, με τη συμμετοχή τους σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα των Εργαστηρίων και των Κλινικών, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται, κυρίως, στο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής (ΕΣΙΣΑΠΘ) που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Βασικός εκπαιδευτικός στόχος του Τμήματος είναι, πρώτα από όλα, η μετάδοση στους φοιτητές των ηθικών αξιών, που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, και η εξασφάλιση των επιστημονικών γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να διαγιγνώσκουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα γενικά ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μετά την αποφοίτησή τους από το Τμήμα. Παράλληλα, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Το Τμήμα Ιατρικής είναι εξαετούς φοίτησης και τα προπτυχιακά μαθήματα των πέντε πρώτων ετών διαρθρώνονται σε εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών διδάσκονται κυρίως μαθήματα των βασικών επιστημών, ενώ από το τρίτο έτος αρχίζει η επαφή των φοιτητών με την κλινική άσκηση. Μετά την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους, οι φοιτητές και φοιτήτριες λαμβάνουν το Πτυχίο της Ιατρικής (το οποίο βρίσκεται σε συμφωνία με το σημείο 5.1.1 του 5ου παραρτήματος της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/36/ΕΚ) και το οποίο τους επιτρέπει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Το Τμήμα προσφέρει οργανωμένα πενήντα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών οχτώ από τα οποία είναι Διατμηματικά / Διιδρυματικά με επισπεύδον Τμήμα το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, ενώ συμμετέχει και σε έξι άλλα Διατμηματικά / Διιδρυματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ως απλό Συνεργαζόμενο Τμήμα.

 

Τα όργανα διοίκησης του Τμήματος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4485 /2017 (ΦΕΚ Α΄114) τα όργανα διοίκησης του Τμήματος

είναι:

1) η Συνέλευση του Τμήματος,

2) το Διοικητικό Συμβούλιο,

3) ο Πρόεδρος του Τμήματος και

4) ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

 

Π.Μ.Σ. «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας»

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (στο εξής Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» 

Αντικείμενο του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και η διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στα αντικείμενα Δημόσιας Υγείας και  Πολιτικής Υγείας.

Η διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο, αποτελούν το βασικό προσανατολισμό του προτεινόμενου νέου ΠΜΣ.

Σκοπός του Π.Μ.Σ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» είναι να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής, οι οποίες αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση διεθνώς ανταγωνιστικών διπλωμάτων εξειδίκευσης και διδακτορικών διατριβών. Με στόχο την ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού παρέχονται γνώσεις στα αντικείμενα της επιδημιολογίας, βιοστατιστικής και προληπτικής στρατηγικής. Παράλληλα με στόχο την εμβάθυνση στην Πολιτική Υγείας αναπτύσσονται τα αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας της υγείας, της έρευνας των συστημάτων υγείας, της κοινωνιολογικής προσέγγισης της υγείας και του σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας.

Οι σύγχρονες προκλήσεις της δημόσιας υγείας και της πολιτικής υγείας απαιτούν εξειδικευμένη και διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες.

Στόχος αυτού του ΜΠΣ είναι οι απόφοιτοί του να είναι ικανοί να καταγράφουν, αναλύουν και επιτηρούν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τις αντίστοιχες ανάγκες φροντίδας υγείας, να σχεδιάζουν και αξιολογούν τις υπηρεσίες υγείας με επίκεντρο την έγκυρη και έγκαιρη απάντηση στις ανάγκες φροντίδας υγείας του πληθυσμού, να αναλύουν, αξιολογούν και προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις πολιτικής υγείας, να σχεδιάζουν και εφαρμόζουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας κατά περίπτωση και τόπο.

Οι βασικοί στόχοι του ΠΜΣ είναι:

Η κατανόηση και κριτική ανάλυση των βασικών θεωρητικών ρευμάτων και αξόνων στα επιστημονικά αντικείμενα της Πολιτικής Υγείας και Δημόσιας Υγείας.

Η συγκριτική αξιολόγηση και κριτική ανάλυση των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας και των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων δημόσιας υγείας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων δεξιοτήτων για την εκτίμηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού, την εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, την αναγνώριση, ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των ανισοτήτων υγείας του πληθυσμού, τον προγραμματισμό, τη θέσπιση προτεραιοτήτων και το λεπτομερή σχεδιασμό  υπηρεσιών υγείας, προγραμμάτων δημόσιας υγείας και προαγωγής υγείας.

Η έκθεση των φοιτητών στα μεθοδολογικά προβλήματα και στις  διεπιστημονικές μεθόδους έρευνας στα επιστημονικά πεδία της Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Υγείας.

Η εξάσκηση των φοιτητών στη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων αναγκαίων για την χάραξη και αξιολόγηση πολιτικών υγείας και πολιτικών δημόσιας υγείας.

Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του προγράμματος, της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και η προώθηση συνεργασιών με συναφή Προγράμματα και Κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το Π.Μ.Σ. «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» έχει δύο ειδικεύσεις: Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας.

 Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων του ΠΜΣ είναι 120 ECTS.    

 

Επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αποκτούν

την ικανότητα: 1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, 3) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 4) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις, 5) να επιδεικνύουν υπευθυνότητα,  6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, 7) να αναπτύσσουν κριτική ικανότητα και 8) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Παράλληλα στοχεύουν στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα.

 

 Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε 2 εξάμηνα, το α’ χειμερινό εξάμηνο, το β’ εαρινό εξάμηνο, διάρκειας 13 εβδομάδων το καθένα. Μετά από κάθε εξάμηνο υπάρχει η εξεταστική περίοδος και τον Σεπτέμβριο η επαναληπτική εξεταστική.

Στην αρχή κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται η δήλωση μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου. Οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν όλα τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου. Η προθεσμία δήλωσης μαθημάτων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Οι δηλώσεις εγγραφής και συμμετοχής στα μαθήματα που επιλέγονται από το φοιτητή για συγκεκριμένο κάθε φορά ακαδημαϊκό εξάμηνο καταχωρούνται ηλεκτρονικά και αυτόματα από τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Γραμματείας του Α.Π.Θ. (sis.auth.gr) στην ατομική του μερίδα.

 

Χειμερινό Εξάμηνο

   

Εγγραφές

Μαθήματα

Εξεταστική Περίοδος

Σεπτέμβριος, 2023

Οκτώβριος - Ιανουάριος, 2023-24

   Ιανουάριος 2024

 

   

Εαρινό Εξάμηνο

   

Εγγραφές

Μαθήματα

Εξεταστική Περίοδος

Φεβρουάριος, 2024

Φεβρουάριος -Ιούνιος, 2024

Ιούνιος 2024

     

Γιορτές

   

Τοπικές Γιορτές

Εθνικές Γιορτές

Θρησκευτικές Γιορτές

Οκτώβριος 26, 2023

Οκτώβριος 28, 2023

Ιούνιος 24, 2024

 

Νοέμβριος 17, 2023

 
 

Μάρτιος 14-19, 2024

 
 

Μάρτιος 25, 2024

 
 

Μάιος 1, 2024

 

Διακοπές

   

Χριστούγεννα

Πάσχα

Καλοκαίρι

Δεκέμβριος 22, 2023 – Ιανουάριος 7, 2024

Απρίλιος 29, 2024 – Μάιος 12, 2024

Ιούλιος 29, 2024 – Αύγουστος 23, 2024

 

 

 

 

Απονεμόμενος Τίτλος Π.Μ.Σ

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» σε δύο ειδικεύσεις:

  1. Δημόσια Υγεία
  2. Πολιτική Υγείας

Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών οδηγεί στο επίπεδο επτά (7) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α΄254).

 

Κατηγορίες υποψηφίων σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Στο ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί είναι:

  1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και
  2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών της αλλοδαπής. Η αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, γίνεται από τα Ακαδημαϊκά Τμήματα. Τα Ακαδημαϊκά Τμήματα έχουν την ευθύνη της ακαδημαϊκής και μόνο αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και όχι της ισοτιμίας. Για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών, την ευθύνη εξακολουθεί να έχει ο ΔΟΑΤΑΠ. Τρόπος ελέγχου της γνησιότητας του γενικού τύπου τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών (Bachelor of Arts, Master of Arts & Doctor of Philosophy) γίνεται: (1) με σφραγίδα της Χάγης, (2) με κατάθεση του πτυχίου και ταυτόχρονη ενημέρωση του Πανεπιστημίου της Αλλοδαπής από τον ενδιαφερόμενο. Η ενημέρωση συνοδεύεται με επίσημο email του Πανεπιστημίου της Αλλοδαπής δίνοντας στην Γραμματεία του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Τμήματος τη δυνατότητα να ελέγξει τη γνησιότητα.
  3. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

 

Αριθμός Εισακτέων, Κριτήρια και Διαδικασία Επιλογής Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 20 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες, 10 ανά κατεύθυνση. Το Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 10 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η ΣΕ επιτροπή καθορίζει τον τελικό αριθμό εισακτέων εντός των προαναφερόμενων ανώτερων και κατώτερων ορίων, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων, την απόδοση των υποψηφίων και τις δυνατότητες του ΠΜΣ. Η ΣΕ επίσης καθορίζει για το εκάστοτε επόμενο ακαδημαϊκό έτος, την ύλη των γραπτών εισαγωγικών εξετάσεων καθώς και το χρόνο δημοσίευσης της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερομένους, προς υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων αυτών. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανακοινώνεται στον Ημερήσιο τύπο, στους πίνακες ανακοινώσεων και την ιστοσελίδα του Τμήματος καθώς και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Η προκήρυξη αναρτάται και στη Διαύγεια. Στην προκήρυξη αναφέρονται: Οι ημερομηνίες κατάθεσης δικαιολογητικών, ο αριθμός των υποψηφίων που θα γίνουν δεκτοί, ο τρόπος εισαγωγής (γραπτές εξετάσεις και προσωπική συνέντευξη), η ύλη των εξετάσεων, οι ημερομηνίες εξέτασης και ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων.

Η επιλογή γίνεται με γραπτές εξετάσεις, το βιογραφικό των υποψηφίων (αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών) και συνέντευξη από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη ΔΕΠ του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου που ανήκουν στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ..

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Ο υποψήφιος υποβάλλει στη Γραμματεία του ΠΜΣ τα παρακάτω δικαιολογητικά σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή:

(α) Αίτηση συνοδευόμενη από σύντομο υπόμνημα αιτιολόγησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

(β) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

(γ) Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος (για πτυχία αλλοδαπής ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 4, παρ. 2 του παρόντος κανονισμού).

(δ) Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή II. TOEFL με τουλάχιστον 87 μονάδες στο Internet-based test ή III. Απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο (το οποίο έχει αναγνωρισθεί από το ΔΟΑΤΑΠ) ή IV) Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας.

(ε) Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται, επίσης, το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

(στ) Αποδεικτικά έγγραφα για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης (εφόσον υπάρχουν).

(ζ) Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.

(η) 2 πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

 

Διαδικασία και κριτήρια επιλογής εισακτέων

 

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής. 

Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΠΜΣ.

 

Διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης (μοριοδότηση) αιτήσεων υποψηφίων

 

Η ΣΕ συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη ΔΕΠ που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο, και η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποψηφίων που προσκόμισαν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια και δεν έχουν καταθέσει τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης (μοριοδότησης) των υποψηφίων και οι αντίστοιχες μέγιστες βαθμολογίες είναι:

 

            (α) Γενικός βαθμός πτυχίου, με ανώτατο όριο τα δέκα (10) μόρια.

            (β) Ερευνητική δραστηριότητα: Συγγραφέας (μόνο ως 1ος, 2ος ή τελευταίος συγγραφέας) σε άρθρο διεθνούς περιοδικού έντυπου ή ηλεκτρονικού (peer reviewed Journal) 10 μόρια (10), Συγγραφέας (μόνο ως 1ος, 2ος ή τελευταίος συγγραφέας) σε άρθρο εθνικά αναγνωρισμένου ελληνικού περιοδικού έντυπου ή ηλεκτρονικού (peer reviewed Journal) οκτώ μόρια (8), Συγγραφέας (σε οποιαδήποτε άλλη θέση) σε διεθνές ή ελληνικό περιοδικό με σύστημα κρίσης πέντε μόρια (5), Συγγραφέας σε ανακοίνωση ελληνικού ή διεθνούς συνεδρίου ή εισηγητής σε στρογγυλή τράπεζα πέντε μόρια (5). Ανώτατο όριο στη συγκεκριμένη κατηγορία τα δέκα μόρια (10)

(γ) Ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία: από ένα (1) ως πέντε (5) μόρια.

(δ) επιπλέον τίτλοι προπτυχιακών σπουδών και μεταπτυχιακών σπουδών δέκα μόρια (10)

(ε) Τίτλοι ξένων γλωσσών, πέραν της αγγλικής πέντε (5) μόρια.

(στ) Βαθμός γραπτής εξέτασης πολλαπλασιαζόμενος με το συντελεστή δυο (2), δηλαδή με ανώτατο όριο είκοσι (20) μόρια.

(ζ) Βαθμός προφορικής συνέντευξης πολλαπλασιαζόμενος με το συντελεστή δύο (2), δηλαδή με ανώτατο όριο είκοσι (20) μόρια.

 

Η διαδικασία της συνέντευξης γίνεται από ειδική τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση της ΣΕ. Τα μέλη της επιτροπής είναι μέλη της ΣΕ και διδάσκοντες στο ΠΜΣ. Στη συνέντευξη καλούνται μόνο όσες/οι υποψήφιες/οι έλαβαν προβιβάσιμο βαθμό (³ 10/20) στις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις.

 

Με βάση το σύνολο των μορίων που έχει συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος από τις γραπτές εξετάσεις, τη συνέντευξη καθώς και από όλα τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει, συντάσσεται αξιολογικός πίνακας των υποψηφίων για κάθε κατεύθυνση που υπάγεται σ’ αυτόν. Στον αξιολογικό πίνακα συμπεριλαμβάνονται, με σειρά επιτυχίας, όλοι οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης. Στη συνέχεια συντάσσει τους πίνακες επιτυχόντων σε κάθε κατεύθυνση και, αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο των πινάκων επιτυχόντων, τους υποβάλλει στη Συνέλευσης του Τμήματος για επικύρωση.

 

Θέσεις εισακτέων δύναται να μείνουν κενές εφόσον δεν συμπληρώνεται ικανός αριθμός  υποψηφίων, οι οποίες/οι να έχουν λάβει προβιβάσιμο βαθμό στις γραπτές εξετάσεις (³ 10/20) ή/και η συνολική τους μοριοδότηση να ξεπερνά τα 40/80 μόρια.

 

Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων αφού επικυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος ή την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

 

Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων δύναται να κατατεθούν εντός πέντε (5) εργάσιμών ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Διάρκεια και Όροι Φοίτησης

Χρονική Διάρκεια

  1. Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στα τέσσερα (4) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
  2. Στους μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους/νες φοιτητές /τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης (το ανώτερο 8 εξάμηνα). Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος «πλήρους» φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, για τις οποίες αποφασίζει η Συνέλευση του Τμήματος κατά περίπτωση.
  3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να χορηγείται με απόφαση της ΣΕ άδεια αναστολής της φοίτησης για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Κατά την διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του μεταπτυχιακού φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετρείται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης. Μετά τη λήξη της αναστολής φοίτησης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα, σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις κ.λπ. στα οποία δεν έχει αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή φοίτησής του.
  4. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ύστερα από πρόταση της ΣΕ είναι δυνατόν να παρατείνεται έως δύο (2) έτη ο χρόνος φοίτησης ή/και ο χρόνος εκπόνησης και κατάθεσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

 

Τέλη φοίτησης

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δεν προβλέπονται τέλη φοίτησης.

 

Δικαιώματα και Υποχρεώσεις  Φοίτησης

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εγγράφονται και συμμετέχουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Τμήμα οφείλει να εξασφαλίζει διευκολύνσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο Π.Μ.Σ. υποχρεούνται:

  1. Να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των ασκήσεων είναι υποχρεωτική. Παρεκκλίσεις επιτρέπονται μόνο για σοβαρούς αιτιολογημένους λόγους. Δεν επιτρέπονται πάνω από δύο (2) απουσίες σε κάθε μάθημα.
  2. Να συμμετέχουν στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  3. Να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξάμηνο.
  4. Να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις εργασίες που απαιτούνται για κάθε μάθημα.
  5. Να προσέρχονται στις εξετάσεις.
  6. Να υποβάλλουν στη Γραμματεία, μαζί με την προς αξιολόγηση διπλωματική τους εργασία, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπεριέχονται στοιχεία λογοκλοπής.
  7. Είναι δυνατή η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή σε δύο (2) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου ή άλλου Τμήματος, του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι.
  8. Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του μεταπτυχιακού καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Αδυναμία τήρησης των παραπάνω, χωρίς τεκμηριωμένη δικαιολογία, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία σε μάθημα ή σε αποκλεισμό από το πρόγραμμα.

 

Η μη τήρηση όλων των παραπάνω χωρίς σοβαρή και τεκμηριωμένη δικαιολογία αποτελεί λόγω διαγραφής του μεταπτυχιακού φοιτητή από το πρόγραμμα.

 

Πρόγραμμα Σπουδών-Έλεγχος Γνώσεων

(Α) Διάρθρωση του ΠΜΣ και ECTS

Το ΠΜΣ διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) διδακτικά ακαδημαϊκά εξάμηνα, διάρκειας δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων. Κάθε μάθημα διδάσκεται δύο (2) ώρες την εβδομάδα. Εναλλακτικά, με απόφαση της ΣΕ, δύναται κάθε μάθημα να διδάσκεται τρεις (3) ώρες την εβδομάδα, σε διάρκεια εννέα (9) διδακτικών εβδομάδων ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. 

Η έναρξη και λήξη των εξαμήνων καθορίζεται από την ΣΕ. Ενδεικτικά, το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει τη Δευτέρα της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου και διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες. Το εαρινό εξάμηνο αρχίζει τη δεύτερη ή τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου και διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες.

 Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες και μπορεί, επίσης, να γίνεται σε ώρες που να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι ή ασκούντες επάγγελμα μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η κατάρτιση του προγράμματος διδασκαλίας καθορίζεται από την ΣΕ.

Στο πρώτο εξάμηνο διδάσκονται τρία υποχρεωτικά μαθήματα. Στο δεύτερο εξάμηνο διδάσκονται 1 υποχρεωτικό και 2 μαθήματα επιλογής. Στο τρίτο εξάμηνο διδάσκονται 1 υποχρεωτικό και 2 μαθήματα επιλογής. Στο τέταρτο εξάμηνο οι φοιτητές εκπονούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε εννέα (9) μαθήματα, τρία για κάθε εξάμηνο σπουδών, πλέον της μεταπτυχιακής διπλωματικής του εργασίας. Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται στα εξάμηνα Α΄, Β΄ και Γ’. Μετά το πέρας του Γ΄ εξαμήνου, ο φοιτητής αναλαμβάνει θέμα διπλωματικής εργασίας. Στο τέλος του Δ΄ εξαμήνου ακολουθεί η εξέταση στη διπλωματική του εργασία, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι  ο φοιτητής έχει εξετασθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ’ εξαμήνων. Ο έλεγχος στα επιμέρους μαθήματα γίνεται με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, εκπόνηση εργασιών ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων των μαθημάτων του ΠΜΣ είναι 120 πιστωτικές Μονάδες (ECTS) και συγκεκριμένα 50 πιστωτικές μονάδες (ECTS) από την παρακολούθηση των Υποχρεωτικών μαθημάτων, 40 πιστωτικές μονάδες (ECTS) από την παρακολούθηση των μαθημάτων Επιλογής και 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS) για τη Διπλωματική Εργασία. Οι πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων-European Credit Transfer System (ECTS) έχουν ως εξής:

 

Ακαδημαϊκό εξάμηνο

Πιστωτικές μονάδες μαθημάτων

Α΄ εξάμηνο

3 Υποχρεωτικά μαθήματα x10 ECTS= 30 ECTS

Β΄ εξάμηνο

1 Υποχρεωτικό μάθημα + 2 μαθήματα Επιλογής  x 10 ECTS= 30 ECTS

Γ΄ εξάμηνο

1 Υποχρεωτικό μάθημα + 2 μαθήματα Επιλογής  x 10 ECTS= 30 ECTS

Δ’ εξάμηνο

Διπλωματική Εργασία = 30 ECTS

Σύνολο εξαμήνων

120 ECTS

 

(Β) Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα μαθημάτων του ΠΜΣ και η έναρξή τους ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ. Με πρόταση της ΣΕ μπορεί να γίνει τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων. Κατά το μήνα Ιούνιο κάθε έτους, η ΣΕ με απόφασή της αναθέτει στους διδάσκοντες τα μαθήματα που θα διδάξουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, ανά κατεύθυνση, είναι το παρακάτω:

Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας

1ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 3 Υποχρεωτικά μαθήματα

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

1

Εισαγωγή στα συστήματα υγείας

ΔΥΑ001

Υ

26

10

2

Επιδημιολογία και Στατιστική στη Δημόσια Υγεία

ΔΥΑ002.

Υ

26

10

3

Μεθοδολογία έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες

ΔΥΑ003.

Υ

26

10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

 

2ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 1 Υποχρεωτικό μάθημα και 2 μαθήματα Επιλογής

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

1

Κοινωνικοί προσδιοριστές και ανισότητες στην υγεία

ΔΥΒ001

 

Υ

26

10

2

Συστήματα υγείας και πολιτική οικονομία της υγείας

ΔΥΒ002

Ε

26

10

3

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΥΒ003

Ε

26

10

4

Κοινωνιολογία της υγείας

ΔΥΒ004

Ε

26

10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

                 

 

3ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 1 Υποχρεωτικό μάθημα και 2 μαθήματα Επιλογής

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

1

Δημόσια Υγεία και Σύγχρονες προκλήσεις

ΔΥΓ001

Υ

26

10

2

Διεθνής διακυβέρνηση της υγείας

ΔΥΓ002

Ε

26

10

3

Προαγωγή υγείας & Πρόληψη

ΔΥΓ003

Ε

26

10

4

Μετανάστευση και υγεία

ΔΥΓ004

Ε

26

10

5

Οικολογία και υγεία

ΔΥΓ005

Ε

26

10

6

Πολιτικές ψυχικής υγείας

ΔΥΓ006

Ε

26

10

7

Τεκμηριωμένη πρακτική  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΥΓ007

Ε

26

   10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

             

 

4ο Εξάμηνο

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

ECTS

1

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία στην Δημόσια Υγεία

ΜΔΕ-ΔΥ

Υ

30

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

  30

 

 

Κατεύθυνση Πολιτική Υγείας

1ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 3 Υποχρεωτικά μαθήματα

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

1

Εισαγωγή στα συστήματα υγείας

ΔΥΑ001

Υ

26

10

2

Επιδημιολογία και Στατιστική στη Δημόσια Υγεία

ΔΥΑ002.

Υ

26

10

3

Μεθοδολογία έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες

ΔΥΑ003.

Υ

26

10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

 

2ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 1 Υποχρεωτικό μάθημα και 2 μαθήματα Επιλογής

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

1

Συστήματα υγείας και πολιτική οικονομία της υγείας

ΔΥΒ001

Υ

26

10

2

Κοινωνικοί προσδιοριστές και ανισότητες στην υγεία

ΔΥΒ002

Ε

26

10

3

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΥΒ003

Ε

26

10

4

Κοινωνιολογία της υγείας

ΔΥΒ004

Ε

26

10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

             

 

3ο Εξάμηνο

Ο/Η μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια παρακολουθεί 1 Υποχρεωτικό μάθημα και 2 μαθήματα Επιλογής

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

Ώρες παρακολούθησης

ECTS

 

1

Δημόσια Υγεία και Σύγχρονες προκλήσεις

ΔΥΓ001

Ε

26

10

2

Διεθνής διακυβέρνηση της υγείας

ΔΥΓ002

Υ

26

10

3

Προαγωγή Υγείας & Πρόληψη

ΔΥΓ003

Ε

26

10

4

Μετανάστευση και υγεία

ΔΥΓ004

Ε

26

10

5

Οικολογία και υγεία

ΔΥΓ005

Ε

26

10

6

Πολιτικές ψυχικής υγείας

ΔΥΓ006

Ε

26

10

7

Τεκμηριωμένη πρακτική  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΥΓ007

Ε

26

10

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

 

30

                     

 

4ο Εξάμηνο

 

α/α

Μάθημα

Κωδικός Μαθήματος

Τύπος μαθήματος

ECTS

1

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία στην Πολιτική Υγείας

ΜΔΕ-ΠΥ

Υ

30

 

Σύνολο εξαμήνου

 

 

  30

 

 

Το ηλεκτρονικό περιβάλλον εκπαίδευσης του ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. βρίσκεται στον ηλεκτρονικό περιβάλλον E-Learning  του Α.Π.Θ. στην παρακάτω διεύθυνση:

https://elearning.auth.gr/course/index.php?categoryid=285

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Α. Περιγραφή μαθημάτων

 ΔΥΑ001 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ / INTRODUCTION IN HEALTH SYSTEMS

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Σερέτης Στέργιος Μεταδιδάκτορας Πολιτικής και Οικονομίας της Υγείας ΑΠΘ, Διμήζα Φιλίτσα Μεταδιδάκτορας Πολιτικής Υγείας ΑΠΘ, Γεώργιος Μητσιάκος, Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στα Συστήματα Υγείας Χρηματοδότηση Συστημάτων Υγείας
  • Ατέλειες και αποτυχίες της αγοράς στην παροχή και χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας Μέθοδοι αποζημίωσης παροχών υπηρεσιών υγείας
  • Το σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου: Εισαγωγή και κριτική αξιολόγηση
  • Παροχή και αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας
  • Ανάγκες, ζήτηση, και χρήση των υπηρεσιών υγείας
  • Πολιτική οικονομία του φαρμάκου

 

ΔΥΑ002ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ / EPIDEMIOLOGY & STATISTICS IN PUBLIC HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνη Μαθήματος: Χάιδιτς Άννα-Μπεττίνα Καθηγήρια Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ  και Γαβανά Μαγδαληνή Μεταδιδακτορική Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Παπαμιχαήλ Δημήτρης (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Παγκαλίδου Ειρήνη, Διδάσκουσα με PhD,, Ταλιμτζή Περσεφόνη, Διδάσκουσα με PhD, Μπουγιούκας Κωνσταντίνος, Διδάσκων με PhD, Παρασκευοπούλου Χριστίνα

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Επιδημιολογία: Εξέλιξη και Βασικές Αρχές
  • Περιγραφική επιδημιολογία: συγχρονικές μελέτες (cross-sectional studies)
  • Eπιδημιολογική επιτήρηση (epidemiological surveillance)
  • Δειγματοληψία (sampling), μεγεθος δειγματος Μελέτες σειρών ή κοορτών (Cohort studies)
  • Μελέτες ασθενών-μαρτύρων Βιοστατιστική: Εισαγωγή και Βασικές Αρχές και Περιγραφική Στατιστική
  • Εισαγωγή στον έλεγχο υποθέσεων και στατιστικές δοκιμασίες
  • Σχέση μεταξύ ποσοτικών μεταβλητών και γραμμική εξάρτηση
  • Σχέση μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών και λογαριθμιστική εξάρτηση
  • Σχέση μεταξύ δύο ποσοτικών μεταβλητών - Μονοπαραγοντική γραμμική εξάρτηση Πολυπαραγοντική ανάλυση
  • Από τη μέθοδο και το σχεδιασμό στη στατιστική ανάλυση

 

ΔΥΑ003ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / RESEARCH METHODOLOGY IN SOCIAL SCIENCES

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνη Μαθήματος: Αυδή Ευρυνόμη, Καθηγήτρια Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ,  Διδάσκοντες: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Μοιρασγεντή Μαρία Μεταδιδακτορική Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Γεωργάκα Ευγενία Αν. Καθηγήτρια Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ, Ζηλιασκοπούλου Δέσποινα  Διδάσκουσα με PhD, Κούτρη Ιφιγένεια Διδάσκουσα με PhD, Μυλωνά Άννα, Διδάσκουσα με PhD, Γρηγοριάδου Ειρήνη, Διδάσκουσα με PhD

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες: Ποσοτική και ποιοτική έρευνα
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων διερεύνησης και χρήσης πηγών: Πώς γράφουμε βιβλιογραφία - Πώς κάνουμε ενδοκειμενικές αναφορές (μόνο μέσω zoom)
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων διερεύνησης και χρήσης πηγών: Πώς κάνουμε βιβλιογραφική αναζήτηση (μόνο μέσω zoom - βιβλιοθήκη ΑΠΘ)
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων διερεύνησης και χρήσης πηγών: Δημιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας (μόνο μέσω zoom - βιβλιοθήκη ΑΠΘ) - εκμάθηση του ειδικού προγράμματος διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών, Mendeley.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων διερεύνησης και χρήσης πηγών: Κριτική ανάγνωση άρθρων ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας
  • Σχεδιασμός ποιοτικής έρευνας: Από το ερευνητικό ερώτημα στο ερευνητικό πρωτόκολλο
  • Σχεδιασμός ποιοτικής έρευνας: Σχεδιασμός οδηγού ημι-δομημένων συνεντεύξεων - τεχνικές συνεντεύξεων
  • Ανάλυση δεδομένων και παρουσίαση τους στην ποιοτική έρευνα

 

ΔΥΒ001-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / SOCIAL DETERMINANTS AND INEQUALITIES IN HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Γαβανά Μαγδαληνή Μεταδιδακτορική Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, Διδάσκοντες: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ, Πουλημάς Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Ζήση Αναστασία, Καθηγήτρια Κοινότητα & Ψυχική Υγεία Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Παπαδάτος Δημοσθένης Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Τσαντάκη Ευθυμία, Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Παπαγεωργίου Ιωσηφίνα, Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ,

           

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στην Κοινωνική Επιδημιολογία. Ιστορική αναδρομή
  • Κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας & ανισότητες στην υγεία: τα αίτια των αιτίων
  • Κοινωνική τάξη, εργασιακές σχέσεις, εισόδημα και υγεία
  • Κατοικία, στέγαση και ανισότητες στην υγεία
  • Παγκόσμια Κρίση, το ευρωπαϊκό κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο και οι ανισότητες στην υγεία
  • Αναπηρία και ανισότητες στην υγεία
  • Κοινωνικό φύλο και ανισότητες στην υγεία
  • Εργασιακό Περιβάλλον και ανισότητες στην υγεία
  • Διατροφή και ανισότητες στην υγεία

 

ΔΥΒ002ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / HEALTH SYSTEMS AND POLITICAL ECONOMY OF HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Σερέτης Στέργιος Μεταδιδάκτορας Πολιτικής και Οικονομίας της Υγείας ΑΠΘ, Διμήζα Φιλίτσα Μεταδιδάκτορας Πολιτικής Υγείας ΑΠΘ, Arianna Rotulo επιστημονική συνεργάτης Εργ ΠΦΥ ΓΙ ΕΥΥ ΑΠΘ, Οικονόμου Χαράλαμπος, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Υγείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο  

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στη ανάλυση των πολιτικών υγείας. Ο ρόλος της ΕΕ στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας
  • Πολιτικές υγείας και η έννοια της "δημοσιονομικής βιωσιμότητας"
  • Πολιτικές εμπορευματοποίησης των συστημάτων υγείας: ορισμός και μορφές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας
  • Πολιτικές εμπορευματοποίησης των συστημάτων υγείας: η περίπτωση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην υγεία
  • Πολιτικές ρύθμισης των συστημάτων υγείας
  • Η ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα υγείας στις υπό ανάπτυξη χώρες
  • Πολιτικές σύναψης συμβολαίων στα συστήματα υγείας
  • Πολιτικές σύναψης συμβολαίων: η περίπτωση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία
  • Πολιτικές ελέγχου του κόστους στα συστήματα υγείας
  • Περιοριστικές πολιτικές & συστήματα υγείας: παραδείγματα στα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση
  • Πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, οικονομική κρίση και υγεία
  • Οικονομικές κρίσεις και υγεία: οι περιπτώσεις των χωρών της Ν. Ανατολικής Ασίας 1997-8, Αργεντινής 2001-2, Κούβας 1989-99
  • Αμοιβή με βάση την απόδοση (Payment for Performance) στην Π.Φ.Υ.
  • Κριτική συζήτηση περιπτώσεων εφαρμογής του P4P στην Ευρώπη
  • Οικονομική αξιολόγηση προγραμμάτων υγείας
  • Σεμιναριακές ασκήσεις στην οικονομική αξιολόγηση των προγραμμάτων υγείας Ι
  • Πολιτικές διοικητικής και οικονομικής αποκέντρωσης των συστημάτων υγείας
  • Οικονομική αξιολόγηση των προγραμμάτων υγείας ΙΙ

 

ΔΥΒ003ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ / PRIMARY HEALTH CARE

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Σμυρνάκης Εμμανουήλ Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Τατσιώνη Αθηνά, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μοιρασγεντή Μαρία Μεταδιδακτορική Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Κόκκαλη Σταματία διδάσκουσα με PhD, Παγανάς Αριστοφάνης, Διδάσκων με PhD

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Εξέλιξη ΠΦΥ & ΠΟΥ από το 1980 μέχρι σήμερα
  • Η ΠΦΥ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
  • Εκτίμηση αναγκών υγείας και συμμετοχή της Κοινότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Ομάδα Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Εκτίμηση αναγκών υγείας και συμμετοχή της Κοινότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Αμοιβή με βάση την Απόδοση (P4P) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Σύγχρονες διαστάσεις της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – τεχνολογικές προκλήσεις
  • Η έρευνα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Η έρευνα στην Ελλάδα
  • Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων – πολυνοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

ΔΥΒ004ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ/ SOCIOLOGY OF HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Πουλημάς Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου,                                                                                   Διδάσκοντες: Μακρίδου Ευθυμία Μεταδιδακτορική Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ,  Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Παπαδάτος Δημοσθένης Συνεργάτης του Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Ζήση Αναστασία, Καθηγήτρια Κοινότητα & Ψυχική Υγεία Πανεπιστήμιου Αιγαίου,

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιολογίας της υγείας και της ασθένειας
  • Από το βιοϊατρικό μοντέλο στην κοινωνιολογία της υγείας και της ασθένειας Κοινωνιολογία στην Ιατρική, Κοινωνιολογία της Ιατρικής
  • Κοινωνικές Ανισότητες στην υγεία
  • Αγορά εργασίας, ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, κοινωνικά δικαιώματα και υγεία ( "Φροντίδα" (Care): Στο σταυροδρόμι της κοινωνιολογίας των επαγγελμάτων και της εργασίας Ι
  • "Φροντίδα" (Care): Στο σταυροδρόμι της κοινωνιολογίας των επαγγελμάτων και της εργασίας ΙΙ
  • Σχετική φτώχεια, κοινωνική συνοχή και υγεία ΙΙ
  • Κοινωνικός προσδιορισμός της υγείας και ανισότητες στην πανδημία COVID19

 

ΔΥΓ001-ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ / PUBLIC HEALTH AND NOWDAYS CHALLENGES

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνη Μαθήματος:  Γαβανά Μαγδαληνή Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ.  Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Τζιάρας Κωνσταντίνος, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Δημόσια Υγεία και Σύγχρονες προκλήσεις - Εισαγωγή
  • Προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας στο σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο
  • Πανδημία COVID-19: κριτική αποτίμηση των πολιτικών διαχείρισής της διεθνώς και στην Ελλάδα
  • Γρίπη επιδημιολογία, επιδημιολογική επιτήρηση, διαχείριση επιδημικών εξάρσεων
  • Ενιαία Υγεία (One Health) και Αντοχή στα Αντιβιοτικά
  • HIV σήμερα & σύγχρονες προκλήσεις
  • Νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, Το παράδειγμα των κουνουπιών

 

ΔΥΓ002-ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / GLOBAL GOVERNANCE OF HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Σερέτης Στέργιος Μεταδιδάκτορας Πολιτικής και Οικονομίας της Υγείας ΑΠΘ, Διμήζα Φιλίτσα Μεταδιδάκτορας Πολιτικής Υγείας ΑΠΘ, Maria-Dian Bladina  επιστημονική συνεργάτης εργ ΠΦΥ ΓΙ ΕΥΥ ΑΠΘ. Μαυρουδέας Σταύρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στη διεθνή υγεία και τη διεθνή διακυβέρνηση της υγείας
  • Ο ρόλος των διακρατικών οργανισμών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) στη διαμόρφωση και άσκηση της διεθνούς πολιτικής υγείας
  • Θεωρίες της παγκοσμιοποίησης
  • Προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και υγεία: ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • Διεθνές εμπόριο, διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και υγεία: ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των Περιφερειακών Εμπορικών Ενώσεων
  • Φιλανθρωποκαπιταλισμός και υγεία: ο ρόλος των φιλανθρωπικών οργανισμών και ιδιωτών στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής υγείας

 

ΔΥΓ003 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ / HEALTH PROMOTION AND DISEASE PREVENTION

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ  Διδάσκοντες: Σμυρνάκης Εμμανουήλ Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Κογεβίνας Εμμανουήλ Καθηγητής Πανεπ. Βαρκελώνης, Γαβανά Μάγδα μεταδιδακτορική συνεργάτης Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ,   

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Προαγωγή Υγείας: εισαγωγή, πλαίσιο αρχών ξεκαθάρισμα εννοιών, πληθυσμιακή προσέγγιση
  • Στρατηγικές Πρόληψης
  • Πανδημία COVID-19: κριτική αποτίμηση των πολιτικών διαχείρισής της διεθνώς και στην Ελλάδα
  • Συμμετοχή και ενδυνάμωση της κοινότητας
  • Mοντέλα προαγωγής υγείας
  • Planetary Health

 

ΔΥΓ004 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ / IMMIGRATION & HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος:  Πούχνερ Κάρολος-Φίλιππος, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης Εργαστηρίου ΠΦΥ, ΓΙ, Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ,      Διδάσκοντες: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Αγγελόπουλος Γεώργιος Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Πεγκλίδου Αθηνά Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εννοιολογική προσέγγιση της μετανάστευσης
  • Οι μεταναστευτικές ροές και το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό τους πλαίσιο
  • Διαπολιτισμικότητα και υγεία
  • Yγεία μετακινούμενων πληθυσμών: βασικές έννοιες, επιδημιολογία και φορτίο ασθενειών
  • Yγεία μετακινούμενων πληθυσμών: πρόσβαση στην Υγεία
  • Yγεία μετακινούμενων πληθυσμών: Πολιτικές Υγείας

 

ΔΥΓ005ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ / ECOLOGY & HEALTH

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος:  Γκιουζέπας Γεώργιος,     

Διδάσκοντες: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Πλαίσια Δημόσιας Υγείας και η Οικολογική Προσέγγιση στην Υγεία
  • Σύγχρονες πλανητικές προκλήσεις και Δημόσια Υγεία
  • Κλιματική Αλλαγή και Υγεία
  • Υγεία και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
  • Επιλεγμένα θέματα περιβαλλοντικής υγείας
  • Οικολογία και COVID-19

 

ΔΥΓ006 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / MENTAL HEALTH POLICIES

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Κονδύλης Ηλίας Αν. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Διδάσκοντες: Μπένος Αλέξιος Ομ. Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Διμήζα Φιλίτσα Μεταδιδάκτορας Πολιτικής Υγείας ΑΠΘ, Ζήση Αναστασία, Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Πλουμπιδης Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γαρύφαλος Γεώργιο, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Εισαγωγή στα οικονομικά της ψυχικής υγείας και στα συστήματα ψυχικής υγείας
  • Εισαγωγή στη διεθνή ψυχική υγεία και τις διεθνείς πολιτικές ψυχικής υγείας
  • Μεταρρύθμιση των συστημάτων ψυχικής υγείας
  • Κοινωνικοί προσδιοριστές της ψυχικής υγείας και ανισότητες στην ψυχική υγεία
  • Διαπολιτισμικότητα και ψυχική υγεία
  • Κριτική συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Ψυχική Υγεία, την Άνοια και τις Εξαρτήσεις

 

ΔΥΓ007 ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ / EVIDENCE PRACTICE IN PRIMARY CARE

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Υπεύθυνος Μαθήματος: Τσάπας Απόστολος Καθηγητής Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Διδάσκοντες: Σμυρνάκης Εμμανουήλ Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Λιάκος Άρης Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Τι είναι η Ιατρική Βασισμένη στην Τεκμηρίωση
  • Διατύπωση κλινικού ερωτήματος Θεραπευτικά ερωτήματα - Η αξία των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών
  • Κριτική αξιολόγηση τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Ενημέρωση για την τελική εργασία (CAT - Critically Appraised Topic)
  • Διαγνωστικά ερωτήματα
  • Κριτική αξιολόγηση μελέτης διαγνωστικής ακρίβειας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Εφαρμογή των ευρημάτων της Τεκμηριωμένης Ιατρικής στην κλινική πράξη
  • Πρόγνωση & παράγοντες κινδύνου - Κριτική αξιολόγηση μελέτης παρατήρησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Κριτική αξιολόγηση συστηματικής ανασκόπησης & μετα-ανάλυσης

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

(Γ) Έλεγχος γνώσεων – αξιολόγηση φοιτητών/τριων

Ο έλεγχος στα επιμέρους μαθήματα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή εκπόνηση εργασιών ή συνδυασμό των ανωτέρω. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος στην έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Το ποσοστό συμμετοχής κάθε επιμέρους εξέτασης στον τελικό βαθμό του κάθε μαθήματος καθορίζεται για κάθε μάθημα ξεχωριστά, έπειτα από εισήγηση του διδάσκοντα κάθε μαθήματος και εγκρίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

Η βαθμολογική κλίμακα  για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών στα επιμέρους μαθήματα  ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), ως εξής:

  • Άριστα (8,5 έως 10)
  • Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου)
  • Καλώς (6 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).
  • Προβιβάσιμος βαθμός είναι το έξι (6) και οι μεγαλύτεροί του.
  • Στις περιπτώσεις μη προβιβάσιμου βαθμού (0 έως 6 μη συμπεριλαμβανομένου), οι φοιτήτριες/τές δύναται να επαναϋποβάλουν την εργασία τους κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο. Στις περιπτώσεις επαναϋποβολής εργασίας ο ανώτατος βαθμός ορίζεται το έξι (6).

           

Η παρακολούθηση των μαθημάτων ή οποιασδήποτε άλλης εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι υποχρεωτική. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνο αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 20 από τις 26 των θεωρητικών ωρών του μαθήματος (έως 2 απουσίες ανά μάθημα). Σε αντίθετη περίπτωση, ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει εκ νέου το μάθημα κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για την παρακολούθηση των μαθημάτων του Γ’ εξαμήνου πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα πρώτα δύο (2) εξάμηνα του Προγράμματος Σπουδών. Οι μεταπτυχιακές/οί φοιτήτριες/τές για την έναρξη εκπόνησης ΜΔΕ πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα πρώτα τρία  (3) εξάμηνα του Προγράμματος Σπουδών.

Όλα τα μαθήματα του προγράμματος διδάσκονται κυρίως στην Ελληνική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική κατά περίπτωση.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις απαιτούμενες εργασίες για κάθε μάθημα. Αδικαιολόγητη υποβολή εργασίας μετά το πέρας 48 ωρών από την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής, επισύρει τον αυτόματο βαθμολογικό μηδενισμό της εργασίας.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υπόκεινται σε έλεγχο λογοκλοπής τόσο για τις ενδιάμεσες και τελικές εργασίες τους στα μαθήματα όσο και για τις μεταπτυχιακές διπλωματικές τους εργασίες. Σε περιπτώσεις λογοκλοπής και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή ή διδάσκοντα του μαθήματος, η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ μπορεί να αποφασίσει ποινές οι οποίες κυμαίνονται από βαθμολογικό μηδενισμό της εργασίας έως και οριστική διαγραφή του υποψηφίου από το Πρόγραμμα.

Σε περίπτωση αποτυχίας του φοιτητή κατά την εξέταση ενός μαθήματος, δικαιούται να επανεξεταστεί στο μάθημα κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο. Υπάρχει μόνο μία επαναληπτική εξεταστική περίοδος, η περίοδος του Σεπτεμβρίου, η οποία εξυπηρετεί τα μαθήματα του Α’, Β΄ και Γ’ εξαμήνου. Κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο και στις περιπτώσεις επαναϋποβολής εργασίας ο ανώτατος βαθμός ορίζεται το έξι (6).

Αν ο μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει 2 φορές στην εξέταση μαθήματος θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και κατόπιν εισήγησης της ΣΕ του ΠΜΣ εξετάζεται η διαγραφή του. Σε περίπτωση αποτυχίας του φοιτητή τόσο στην κανονική και την επαναληπτική εξεταστική δύναται ύστερα από αίτησή του, η εξέτασή του από τριμελή επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. της Τμήματος, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.

 

Ο βαθμός του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) προκύπτει από τον σταθμικό μέσο όρο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (η στάθμιση γίνεται από τις πιστωτικές μονάδες των μαθημάτων και της Μ.Δ.Ε.) και υπολογίζεται, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, με τον ακόλουθο τρόπο:

O βαθμός κάθε μαθήματος και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (όπου προβλέπεται), πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με τον ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του Δ.Μ.Σ.

Ο μαθηματικός τύπος έχει ως εξής:

Βαθμός Δ.Μ.Σ. = (Βαθμός μαθήματος 1 Χ ECTS μαθήματος 1 + Βαθμός μαθήματος 2 Χ ECTS μαθήματος 2 + …+ Βαθμός μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας Χ ECTS μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας) / Συνολικός αριθμός ECTS.

 

(Δ) Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

Θέματα ΜΔΕ/ Διαδικασία επιλογής θεμάτων

Για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε)., η Συντονιστική Επιτροπή ύστερα από αίτηση του υποψηφίου σε καθορισμένες ημερομηνίες, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων και επισυνάπτεται ερευνητικό πρωτόκολλο της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων.

Τα θέματα των ΔΕ καθορίζονται έπειτα από συνεργασία/ συνεννόηση των Επιβλεπόντων με τους φοιτητές και κοινοποιούνται στην ΣΕ. Για να γίνει αποδεκτή από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μια μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις: (α) Το θέμα και το περιεχόμενο της εργασίας να είναι συναφές με το αντικείμενο του ΠΜΣ (β) Η πραγμάτευση του θέματος, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει παντελώς νέα στοιχεία, να γίνεται με τέτοιο τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να παρουσιάζεται η προσωπική ερευνητική προσπάθεια και επίδοση του υποψηφίου.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για την έναρξη εκπόνησης ΜΔΕ πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα πρώτα τρία εξάμηνα του Προγράμματος Σπουδών. Το θέμα της ΜΔΕ, υποχρεωτικά ενταγμένο στην επιλεγόμενη κατεύθυνση, υποβάλλεται γραπτά με επισύναψη του ερευνητικού πρωτοκόλλου της εργασίας. Η περίοδος επιλογής και υποβολής θεμάτων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, γίνεται κατά τη διάρκεια του Γ’ εξαμήνου. Η εκπόνηση της ΜΔΕ γίνεται κατά το Δ’ εξάμηνο του ΠΜΣ.

 

Επίβλεψη ΜΔΕ

Δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών έχουν οι διδάσκοντες των κατηγοριών, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 83 του ν. 4957/2022:

  1. μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
  2. ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,
  3. συνεργαζόμενοι καθηγητές,
  4. εντεταλμένοι διδάσκοντες,
  5. επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
  6. ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Ατου ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

 

Εκπόνηση και προδιαγραφές ΜΔΕ

Η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας διέπεται από τον Κώδικα Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας του Α.Π.Θ. Κάθε δημιουργός ή συν-δημιουργός οποιουδήποτε πνευματικού έργου δικαιούται να αναφέρεται και να αναγνωρίζεται ως τέτοιος, απολαμβάνοντας και τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα/εξουσίες που απορρέουν από το συγκεκριμένο έργο. Κατ’ εξαίρεση, αν το πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα («έργο») είναι το τελικό εξαγόμενο αμειβόμενου ερευνητικού έργου, το οποίο έχει ανατεθεί από φορέα εκτός ΑΠΘ, τα περιουσιακά δικαιώματα του δημιουργού ή των συν-δημιουργών μπορεί να περιορίζονται βάσει των όρων της σύμβασης με την οποία ανατίθεται το εν λόγω ερευνητικό έργο, ενώ τα ηθικά δικαιώματα παραμένουν στον/ους δημιουργό/ούς, υποκείμενα στους αναγκαίους - για την εκμετάλλευση και οικονομική αξιοποίηση του παραχθέντος πνευματικού δημιουργήματος- συμβατικούς περιορισμούς.

Η εκπόνηση της ΜΔΕ παρέχει την ευκαιρία για σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα εξάμηνα σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα/θεματικά πεδία.

Η ΜΔΕ –θεωρητική, εφαρμοσμένη ή πειραματική – πρέπει να παρουσιάζεται σε γραπτή μορφή, με τα αναγκαία σχήματα, διαγράμματα, φωτογραφίες και εικόνες. Το γραπτό κείμενο πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή του θέματος και του σκοπού, περιγραφή της μεθοδολογίας και των πορισμάτων – αποτελεσμάτων της, βιβλιογραφία (σύστημα Vancouver ή Harvard) και άλλα τυχόν αναγκαία υποστηρικτικά ή επεξηγηματικά στοιχεία.

Το γραπτό κείμενο της ΜΔΕ δεν πρέπει να υπερβαίνει σε σύνολο τις 10,000 λέξεις (το ανώτατο όριο λέξεων δεν περιλαμβάνει βιβλιογραφικές αναφορές, πίνακες, λεζάντες εικόνων και γραφημάτων, τίτλους και υποτίτλους).

Η ΜΔΕ συγγράφεται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.

Κάθε ΜΔΕ θα συνοδεύεται από μια σύντομη περίληψη έως 300 λέξεις στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Εξέταση – Παρουσίαση της εργασίας

Για την παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.) προβλέπεται η θετική εισήγηση  της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Η υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. πραγματοποιείται δημόσια. Η ημερομηνία και τόπος της δημόσιας υποστήριξης ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

 

Μετά την υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ο επιμέρους βαθμός κάθε μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ο μέσος όρος της βαθμολογίας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις ή επισημάνσεις.

Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της Σχολής.

Αν η κρίση της Μ.Δ.Ε. είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να υποβάλλει την εργασία του ενσωματώνοντας τις επισημάνσεις για τη βελτίωσή της σε χρονικό διάστημα που ορίζει η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή. Ως ανώτατος βαθμός στις περιπτώσεις επαναϋποβολής ΜΔΕ ορίζεται το έξι (6) (άρθρο 8, ενότητα Γ του παρόντος κανονισμού). Αν και η δεύτερη κρίση είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει το δικαίωμα απονομής του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ειδικές διατάξεις για τις ΜΔΕ

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιβλέποντα ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και αλλαγή του θέματος της Μ.Δ.Ε. μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ύστερα από πρόταση της ΣΕ είναι δυνατόν να παρατείνεται έως δύο (2) έτη ο χρόνος φοίτησης ή/και ο χρόνος εκπόνησης και κατάθεσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (άρθρο 6, παρ. 6 παρόντος κανονισμού).

 

Υποτροφίες

Είναι δυνατόν με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών ανάλογα με τα έσοδα του Π.Μ.Σ. να χορηγούνται υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι υποτροφίες παρέχονται με βάση ακαδημαϊκά, αντικειμενικά κριτήρια (όπως την ακαδημαϊκή επίδοση βάσει μέσου όρου βαθμολογίας προηγούμενου εξαμήνου) και πρέπει να εγγράφονται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ. Οι όροι χορήγησης, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποτρόφων καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Το Α.Π.Θ. δύναται να χορηγεί ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με την υποχρέωση υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παροχής επικουρικού διδακτικού έργου. Το Π.Μ.Σ. καθορίζει το ανώτατο ποσό χορήγησης ανταποδοτικής υποτροφίας ανά φοιτητή, τον ανώτατο αριθμό των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησής τους και λοιπές λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγηση των υποτροφιών. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ενημερώνονται κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

 

Διδακτικό Προσωπικό

Το διδακτικό έργο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανατίθεται, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ και απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:

(α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

(β) ομότιμους καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,

(γ) συνεργαζόμενους καθηγητές,

(δ) εντεταλμένους διδάσκοντες,

(ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

(στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

(ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

Οι αποφάσεις της Συνέλευσης ή της Ε.Π.Σ. για την κατανομή του διδακτικού έργου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

  • α. το ονοματεπώνυμο του διδάσκοντα,
  • β. την ιδιότητά του,
  • γ. το είδος του διδακτικού έργου που ανατίθεται ανά διδάσκοντα (μάθημα, σεμινάριο), και
  • δ. τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα ή σεμινάριο.

Υποχρέωση του προσκεκλημένου διδάσκοντα είναι να τηρεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τη Σ.Ε., και να ακολουθεί τους όρους εξέτασης και αξιολόγησης, όπως αυτοί περιγράφονται στον παρόντα Κανονισμό.

Στις υποχρεώσεις των διδασκόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η περιγραφή του μαθήματος ή των διαλέξεων, η παράθεση σχετικής βιβλιογραφίας, ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος, η επικοινωνία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η διδασκαλία στο Π.Μ.Σ. γίνεται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που καταρτίζεται με ευθύνη του Διευθυντή Π.Μ.Σ.

Με την έναρξη παρακολούθησης του Π.Μ.Σ., ορίζεται για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ένα μόνιμο μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Π.Μ.Σ. ως Ακαδημαϊκός Σύμβουλος. Ο ρόλος του είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών, να ενημερώνεται από τους διδάσκοντες για τυχόν συνεχείς απουσίες των φοιτητών που είναι στην ευθύνη τους, καθώς και η σχετική ενημέρωσή τους (μέσω της Γραμματείας) ότι τέτοια απουσία μπορεί να επιφέρει την αποτυχία στο μάθημα. Επιπλέον ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος παρέχει βοήθεια σχετικά με την επιλογή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του μεταπτυχιακού φοιτητή. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να έρχονται σε επαφή με τον ακαδημαϊκό σύμβουλό τους για οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ομαλή πορεία των σπουδών τους.

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος παρέχει στον μεταπτυχιακό φοιτητή την αναγκαία συμβουλευτική για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών φροντίζει να έχει συναντήσεις κατά τακτά διαστήματα με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχει αναλάβει και όχι λιγότερο από δυο (2) φορές το εξάμηνο. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Ο εντοπισμός των αναγκών και ερευνητικών ενδιαφερόντων του μεταπτυχιακού φοιτητή, η υποστήριξη των κλίσεων και των δεξιοτήτων του μεταπτυχιακού φοιτητή και η ενθάρρυνση να κατευθυνθεί προς τους τομείς που του ταιριάζουν.
  • Η ενημέρωση και η διευκόλυνση των επαφών του μεταπτυχιακού φοιτητή με τα συλλογικά όργανα του Π.Μ.Σ. και τις υπηρεσίες διοίκησης.
  • Η παροχή βοήθειας για την κατάρτιση του ατομικού εξαμηνιαίου προγράμματος σπουδών του και τον καθορισμό του θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
  • Ο εντοπισμός των φοιτητών που οφείλουν πολλά μαθήματα.
  • Η μέριμνα και η κατάρτιση σχεδίου για αυτούς τους φοιτητές.

 

Το διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος συνεργάζονται και υποστηρίζουν τους Συμβούλους Σπουδών στο έργο τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη πληροφορίες, παρατηρήσεις, υποδείξεις και αιτήσεις τους, για τυχόν ελλείψεις, δυσλειτουργίες που δημιουργούν προβλήματα στους φοιτητές και τυχόν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ. ή του Διευθυντή δύναται να ανατίθεται επικουρικό διδακτικό έργο στους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος ή της Σχολής, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος του Π.Μ.Σ. Ως επικουρικό έργο ορίζεται η επικουρία των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου, η άσκηση των φοιτητών, η διεξαγωγή φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, η εποπτεία εξετάσεων και η διόρθωση ασκήσεων. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται είτε να ανατίθεται επικουρικό έργο είτε να δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε αντικείμενα που προσφέρονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Π.Μ.Σ. Στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιότητας καθώς και τα ειδικότερα προσόντα.

 

Οι διδάσκοντες, κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς εκπαιδευτικής άδειας ή αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο προς το Π.Μ.Σ., εάν κρίνουν ότι το πρόγραμμά τους το επιτρέπει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι βάσει των συντρεχουσών συνθηκών τούτο είναι ουσιαστικά και πρακτικά εφικτό, ζήτημα το οποίο πρέπει κατά περίπτωση να κριθεί αρμοδίως.

 

Έσοδα Προγραμμάτων-Διαδικασία Οικονομικής Διαχείρισης

Οι πόροι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών δύναται να προέρχονται από:

(α) τον προϋπολογισμό των Α.Ε.Ι.

(β) τον  προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

(γ) δωρεές, χορηγίες, κληροδοτήματα και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις,

(δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(ε) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.)

(στ) ιδίους πόρους του ΑΠΘ

(ζ) κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

To Π.Μ.Σ. καταρτίζει σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία αναλυτικό προϋπολογισμό για τα πέντε (5) έτη λειτουργίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως πόροι του προγράμματος και το λειτουργικό του κόστος.

Διοικητική Υποστήριξη - Υλικοτεχνική Υποδομή

 

Για την εύρυθμη λειτουργία του Π.Μ.Σ. διατίθενται αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, οι οποίες και διαθέτουν όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό (πχ. υπολογιστές, προβολικά μηχανήματα, συστήματα τηλεδιάσκεψης) για τη διενέργεια των μαθημάτων.

Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Π.Μ.Σ. γίνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής.

Τελετουργικό Αποφοίτησης

 

Η ορκωμοσία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών, είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του εγγράφου τίτλου του διπλώματος. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Συνέλευσης της Σχολής, παρουσία του/ης Διευθυντή του Π.Μ.Σ., του Προέδρου του Τμήματος/του Κοσμήτορα της Σχολής ή του Αναπληρωτή του και, κατά τις δυνατότητες, ενδεχομένως εκπροσώπου του Πρυτάνεως.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Π.Μ.Σ., σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σπουδές, διαμονή ή εργασία στο εξωτερικό, λόγοι υγείας κ.λπ.), μπορούν να αιτηθούν στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματος εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης.

 

Τύπος Απονεμόμενου Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.)

Ο τίτλος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  είναι δημόσιο έγγραφο και απονέμεται σε ένα από τα Π.Μ.Σ. του Τμήματος.

Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών εκδίδεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Στο Δίπλωμα αναγράφονται το Τμήμα ή τα Τμήματα ή και τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στην οργάνωση του ΠΜΣ, και τα τυχόν εμβλήματα των ιδρυμάτων, η χρονολογία περάτωσης των σπουδών, η χρονολογία έκδοσης του Δ.Μ.Σ., ο αριθμός πρωτοκόλλου αποφοίτησης, ο τίτλος του Π.Μ.Σ., τα στοιχεία του μεταπτυχιακού φοιτητή και ο χαρακτηρισμός αξιολόγησης Καλώς, Λίαν Καλώς, Άριστα.

Στον απόφοιτο του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορεί να χορηγείται, πριν την απονομή, βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης και περάτωσης του Προγράμματος.

Επιπλέον του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών χορηγείται Παράρτημα Διπλώματος [άρθρο 15 του Ν. 3374/2005 και της Υ.Α. Φ5/89656/ΒΕ/13-8-2007 (ΦΕΚ 1466 τ.Β΄)], το οποίο είναι ένα επεξηγηματικό έγγραφο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και δεν υποκαθιστά τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων που χορηγούν τα Ιδρύματα.

 

Λογοκλοπή

Καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία, ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να Καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία, ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων.

Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου άλλου, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ιδίου του υποψηφίου, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διαγραφή του.

Στις παραπάνω περιπτώσεις - και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του/της επιβλέποντος καθηγητή η Συνέλευση του Τμήματος  μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του/της .

Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας παραπέμπεται στη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. για κρίση και εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος στη Συνέλευση του Τμήματος. Ως παραβάσεις θεωρούνται και τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από μεταπτυχιακό φοιτητή κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

 

Για παραβιάσεις κανόνων δεοντολογίας και ποιότητας σπουδών, αρμόδια είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας του Ιδρύματος.

 

Όργανα Διοίκησης του ΠΜΣ

Τα αρμόδια Όργανα για τη διοίκηση και λειτουργία του ΠΜΣ είναι:

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η οποία ασκεί αρμοδιότητες όπως αυτές ορίζονται κατά την κείμενη νομοθεσία.

Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ, που αποτελείται από τον Αντιπρύτανη, ως Πρόεδρο, που είναι αρμόδιος για τα  ακαδημαϊκά θέματα και από ένα (1) μέλος Διδακτικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) από κάθε Σχολή και ένα μέλος που προέρχεται από τις κατηγορίες μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.)

Η Συνέλευση του Τμήματος, η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 2 του άρθρου 82 του ν. 4957/2022.

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.), αποτελείται από τον Διευθυντή του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος, που έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό και αναλαμβάνουν διδακτικό έργο στο ΠΜΣ.

Ο Διευθυντής  του Π.Μ.Σ. προέρχεται από τα μέλη Δ.ΕΠ. του Τμήματος

 

Γραμματεία Π.Μ.Σ."Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας"

Τμήμα Ιατρικής/Σχολή Επιστημών Υγείας/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών/54124 Θεσσαλονίκη/ Είσοδος 6/ ισόγειο

Τηλ: 2310999339

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υγειονομική περίθαλψη Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου 4452/15-02-2017 (Α’ 17), άρθρο 31, παρ. 3 «οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 83)» μόνο με την χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.

Στις εγκαταστάσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής λέσχης μπορούν να προσέρχονται καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες οι φοιτητές που έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Στα Ιατρεία της Π.Φ. Λέσχης παρέχονται Α’ Βοήθειες, κλινική εξέταση (χωρίς την δυνατότητα συνταγογράφησης), εμβολιασμοί και συμβουλές σε θέματα Αγωγής Υγείας. Επίσης, στις εγκαταστάσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Π.Φ. Λέσχης υπάρχει Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) που στελεχώνεται από ψυχολόγους, στο οποίο έχουν δικαίωμα δωρεάν προσέλευσης όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης από ψυχιάτρους, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες (κατόπιν ραντεβού).

 

Ακαδημαϊκή Ταυτότητα

Δικαίωμα ακαδημαϊκής ταυτότητας έχουν όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας. Η ακαδημαϊκή ταυτότητα έχει και ισχύ Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο), για όσους προβλέπεται ότι είναι δικαιούχοι από τη σχετική νομοθεσία. Αιτήσεις γίνονται στην ιστοσελίδα http://academicid.minedu.gov.gr, αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του φοιτητή στο Τμήμα και έχει αποκτήσει ιδρυματικό λογαριασμό από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ. Το ίδιο δελτίο χορηγείται και στους αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες, που επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας.

 

Χρήση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του Πανεπιστημίου

Η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του πανεπιστημίου από τους φοιτητές/φοιτήτριες γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του προγράμματος σπουδών, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό. Η χρησιμοποίηση των χώρων, που υπάγονται στην ευθύνη του Τμήματος, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Τμήματος από τον οποίο ζητούνται οι χώροι.

 

Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Α.Π.Θ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η φοιτητική μέριμνα παρέχεται από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη σε ιδιαίτερο κτίριο που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης. Η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη είναι αυτοδιοικούμενο παράρτημα του Πανεπιστημίου, επιφορτισμένο με τη φροντίδα για τη σίτιση, τη στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών/τριών, τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων κ.α. Στο κτίριο της Λέσχης λειτουργούν εστιατόρια, υγειονομική υπηρεσία, αναγνωστήριο, κυλικείο, κομμωτήριο με φοιτητικές τιμές κ.α. Πληροφορίες τηλ. : 2310 992678.

 

Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής (Ε.Κ.Π.) του Α.Π.Θ.

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί από το 1997 ιδρύθηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο με στόχο τη συμβολή στην επίλυση προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου μας και την ενδυνάμωση της εσωτερικής ζωής του Πανεπιστημίου και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής έχει αναπτύξει τις παρακάτω δράσεις: · Υποστήριξη σε φοιτητές/τριες με ειδικές ανάγκες · Διευκόλυνση ξένων φοιτητών/τριών στην προσαρμογή τους στις σπουδές · Υποστήριξη της πολιτιστικής ζωής του Α.Π.Θ. μέσω ενισχύσεων προς τις πολιτιστικές ομάδες και της διοργάνωσης της Φοιτητικής Εβδομάδας την άνοιξη κάθε έτους. · Ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και φροντίδας υγείας της σύγχρονης κοινωνίας και ζωής. Συμβουλευτική σε προσωπικά θέματα στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης στη Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ. · Εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες των φοιτητών/τριών, μελών Δ.Ε.Π. και διοικητικών υπαλλήλων του Α.Π.Θ. · Δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα. · Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ. Τηλέφωνο: 2310 995360, 2310 995386 και στο γραφείο της Φοιτητικής Λέσχης - Υγειονομικές Υπηρεσίες Τηλέφωνο: 2310 992443

 

Τμήμα Σπουδών

Στην αρμοδιότητα του Τμήματος Σπουδών υπάγονται η συγκέντρωση των κάθε φύσεως νομοθετημάτων, αποφάσεων και εγκυκλίων που αφορούν στις σπουδές καθώς και ο συντονισμός της ομοιόμορφης εφαρμογής τους. Διεκπεραιώνεται ακόμη κάθε διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στις σπουδές, στα θέματα των Ειδικών Μεταπτυχιακών Υποτρόφων (Ε.Μ.Υ.) και στα θέματα αλλοδαπών φοιτητών/τριών. Ειδικότερα το Τμήμα Σπουδών: · Συγκεντρώνει τα πάσης φύσεως νομοθετήματα, αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και συντονίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τα τμήματα του Α.Π.Θ., διεκπεραιώνει κάθε διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στις σπουδές και στα θέματα αλλοδαπών φοιτητών/τριών. · Συντονίζει το πρόγραμμα υποτροφιών του Α.Π.Θ. και διεκπεραιώνει τη διαδικασία για την πρόσληψη των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών σε επικουρία μελών Δ.Ε.Π. · Διατηρεί πληροφοριακή βιβλιοθήκη με ανακοινώσεις υποτροφιών, βραβείων, διαγωνισμών, σεμιναρίων, συνεδρίων, απασχόλησης φοιτητών/τριών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων, θερινών σχολείων στο εξωτερικό, κ.λπ. · Συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για: α) τους/τις εγγραφέντες φοιτητές/τριες όλων των κατηγοριών ανά ακαδημαϊκό έτος, β) τους/τις αλλοδαπούς φοιτητές/τριες, γ) τους/τις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες και τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες. δ) τους/τις καταταχθέντες/θείσες αποφοίτους/τες Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και σχολών υπερδιετούς φοίτησης και τους/τις μετεγγραφέντες/είσες σε τμήματα του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τα στοιχεία των Β3. Οδηγός σπουδών Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ - 70 - τμημάτων και ε) τους/τις υποτρόφους του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Σπουδών. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του Α.Π.Θ. και κάθε ενδιαφερομένου/νης, μετά από αίτησή του/της στο Τμήμα Σπουδών. · Συγκεντρώνει προσφορές φοιτητικής στέγης από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και φοιτητικών studio τις καταγράφει στην ιστοσελίδα του τμήματος και διανέμει δωρεάν τη σχετική λίστα μαζί με κατάσταση των μεσιτών του νομού Θεσσαλονίκης στους/στις πρωτοετείς φοιτητές/τριες. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται από 25 Αυγούστου έως και τέλος Οκτωβρίου. · Έχει την ευθύνη της σύνταξης και εκτύπωσης όλων των εντύπων που διανέμονται στους/στις πρωτοεγγραφόμενους/ες φοιτητές/τριες του Α.Π.Θ. · Εκπροσωπεί το Α.Π.Θ. σε εκθέσεις-παρουσιάσεις πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. · Τηρεί αρχείο όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που λειτουργούν στο Α.Π.Θ. και όλων των σχετικών διατάξεων. · Υποδέχεται και ενημερώνει μαθητές/τριες σχετικά με σπουδαστικά θέματα στο Α.Π.Θ. σε οργανωμένες επισκέψεις στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. · Παρέχει πληροφορίες για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα τμήματα, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα σπουδών του σε Έλληνες και αλλοδαπούς/ες, προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πληροφορίες: τηλ.: 2310.99-5132, 99-5142, 99-6743, 99-7283, 99-1372, -3,99-6771, http://dps.web.auth.gr.

 

Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που μετείχε ενεργά και με επιτυχία στην πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος ERASMUS, συνεχίζει τις προσπάθειές του για καλύτερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξη των συνεργασιών με στόχο τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του συμμετέχοντας στο νέο πρόγραμμα «Διά βίου μάθηση (LLP) 2007-2013». Η δράση ERASMUS του προγράμματος LLP αφορά στην Ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα περιλαμβάνει: οργανωμένες ανταλλαγές φοιτητών/τριών για αναγνωρίσιμες περιόδους σπουδών, το σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών διδακτικών μονάδων (ECTS), πρακτική άσκηση, κινητικότητα και ανταλλαγές διδακτικού προσωπικού, γλωσσική προετοιμασία φοιτητών/τριών κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κατευθύνει τους/τις φοιτητές/τριες που πρόκειται να διανύσουν μια περίοδο των σπουδών τους σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, συγκεντρώνει τις αιτήσεις τους και τις διαβιβάζει στους εκπροσώπους των τμημάτων, οι οποίοι επιλέγουν τους/τις φοιτητές/τριες σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκά υπεύθυνους, αλληλογραφεί με τα πανεπιστήμια υποδοχής όσον αφορά στην αποδοχή των επιλεγέντων φοιτητών/τριών και φροντίζει για τη χορήγηση της υποτροφίας τους μέσω της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού. Επίσης, κατευθύνει τους/τις ξένους/ες φοιτητές/τριες, αλληλογραφεί και αποστέλλει πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό, φροντίζει για τη στέγασή τους, την εγγραφή τους στα τμήματα και την αποστολή της βαθμολογίας τους στα πανεπιστήμια προέλευσης μετά το πέρας των σπουδών τους στο Α.Π.Θ. Γενικά έχει τη φροντίδα για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος όσον αφορά στην κινητικότητα. Πληροφορίες τηλ.: 2310/99-5169, 99-5306, 99-1605, 99-5289, 99-5293, 99-5291.

 

Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις

Οι Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις λειτουργούν στο Ποσείδι Χαλκιδικής από το 1960. Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση φοιτητών/τριών και πανεπιστημιακών επέβαλε τη δημιουργία και τη μετέπειτα βελτίωση μόνιμων εγκαταστάσεων. Η αναβάθμιση του χώρου έγινε τα τελευταία χρόνια με διάφορα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν. Η διάνοιξη περιφερειακού δρόμου, η δημιουργία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, η αύξηση των χώρων υγιεινής, η ενίσχυση και ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή πρόσθετων οικίσκων, η ανανέωση του εξοπλισμού των μαγειρείων και ο ευπρεπισμός του εστιατορίου και των οικίσκων καθιστούν τη διαβίωση των κατασκηνωτών περισσότερο άνετη και ευχάριστη 

Επικοινωνία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, ΠΜΣΙ «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας»

54124 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Newsletter

Εισαγάγετε το email σας και θα σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες

Search